Suomi nousuun!

Asenne

 

Niinkuin monessa asiaa elämässä, oma asenne vaikuttaa menestykseen eniten. Asenteet ovat tietenkin myös kollektiivisia esimerkiksi urheilujoukkueissa, yrityksissä tai jopa kansakunnissa eli meissä suomlaisissa.

Mielestäni seuraavat asenteet ovat  tärkeitä suomalaisille ja minulle herää monissa kohdissa kysymys onko suomlaisissa vielä tarpeeksi kyseistä asennetta: 

1. Avoimuus uusille ajatuksille ( eikä vain teknisille ratkaisuille)

Suomalaiset ovat hyvin nopeita kokeilemaan ja omaksumaan uusia teknisiä tuotteita. Onko suomalainen nopea hyväksymään uusi ajatuksia. Toteutammeko ne nopeasti vai vesitetäänkö toteutus. Onko julkinen keskustelu rakentavaa ratkaisujen etsimistä. Mielestäni Suomessa on liikaa keskusteluissa dogmia,jotka eivät edistä ratkaisujen etsimistä nykyajan haasteisiin. Muutamia esimerkkejä tällaisista dogmista ovat yritystuet, tasa-arvo, NATO jäsenyys ja korkeat palkat. Suomalaisesta keskustelusta saa sen kuvan, että suomalaisille on hyvin suuri tarve yhtenäistää asiat. 

2. Taistelumieli

Jos haluaa menestyä on oltava taistelija. Suomen jääkiekkojoukkue ei osoittanut taistelijan asennetta (niissä peleissä jotka katsoin). Liikaa mailalla kurottelua eikä luistelua! Sanonta kuuluu: Legs feed the  wolf! Halua saaliiseen oli ilmeisesti poissa mielestä. Mielestäni Suomen joukkue on useina vuosina osoittanut olevansa maailman luokan joukkue. Tänä vuonna taistelumieli puuttui.

Onko suomalaisissa tarpeeksi suuri halua menestyä? Onko Suomen sosiaaliturva edelleen liian suuri ja estää ihmisiä motivoimasta itseään löytämään ratkaisuja omiin haasteisiin. Olemmeko delegoineet ratkaisujen etsimisen eduskuntaan. Onko Suomen teollisuus tarpeeksi patrioottinen? 

3. Yhteistyökyky ja joustavuus

Yksin on vaikea, useissa tapauksissa mahdoton menestyä. On oltava kykenevä tekemään yhteistyötä ja se taas mm. vaatii joustavuutta. Tämä kohta liittyy hyvin tiukasti yhteen uusien ajatuksien avoimuudelle. Jos on avoin uusille ajatuksille, niin silloin on myös hyvät edelletykset yhteistyöhön. Joskus tuntuu, että suomalaisten kuuliaisuus sääntöjä kohtaan on liiallista. Parempi olisi olla joustava.  Tuntuu joskus, että Suomessa ei haluta monimuotoista ja joustavaa yhteiskuntaa vaan halutaan one-size-fits-all ratkaisuja. Tämähän ei toimi.

4. Halu luoda oma onni

Ei voi menestyä jos vain turvautuu muiden apuun. Suomessa tuntuu olevan vallalla halu saada kunnalta tai valtiolta hyvin paljon. Halu luoda oma onni, ilman että tarvitsee veronmaksajien apua on tärkeää, koska se ajaa muutosta ja pakottaaa meistä jokaisen etsimään itselleen sopivia ratkaisuja.

Nämä kaikki 4 asennetta vaativat meiltä jokaiselta halun muuttua.  

Kun seuraan Suomen mediaa, niin rivien välistä voi käsittää, että Suomessa odotetaan uutta Nokiaa, mutta sen eteen voisi tehdä enemmän. Tosiasiassa Suomi tarvitsee monta pienempää menestyvää yritystä, joilla on myös kova halua tehdä yhteistyötä ja menestyä viennissä. Sen lisäksi se tarvitsee joustavan työvoiman, jolla on mahdollisuus menestyä yrityksen kanssa. Tämä yksilöistä koostuva työvoima, tarvitsee mahdollisuuden luoda oman yksilöllisen elämänsä mahdollisimman pienien rajoitusten puitteissa. Vapaus yksilöllisyyteen on mahdollistettava. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat